Puuntaivutusta makuuhuoneessa


Puuta olisi silloin tällöin tarvetta taivuttaa. Taivutettuja kaaria tai steevejä ei olohuoneessa rakennettavissa veneissä juuri tarvita, mutta jo pienessäkin jollassa voi parraslistan kaari olla turhan jyrkkä kuivalle 21 mm x 21 mm rimalle.

Taivutettuja puukappaleita tehdään yleensä:

Höyryttämällä puun saa lähestulkoon vaikka solmuun, joten höyryttäminen on vaativissa tapauksissa oikea ratkaisu. Mutta en kyllä tekisi sitä olohuoneessani. Olisinpa kuinka varovainen tahansa vettä tippuisi lattialle ja höyryä vuotaisi huoneilmaan (lue: seinien rakenteisiin). Eikä höyrytyskalusto kokonsa ja luonteensakaan puolesta oikein sovellu olohuonekäyttöön.

Laminointi olisi siistimpää, mutta paljon työläämpää. Tarvittavia ohuita puulistoja ei saa valmiina vaan ne pitäisi ensin sahata sirkkelillä - ei olohuonepuuhaa. Sitten taivuttaa ja liimata jigissä - sotkuista. Ja lopuksi höylätä mittoihin - olohuoneessa ei kappaletta saa kiinni, höylääminen on mahdotonta.

Mutta on kolmaskin keino. Vähemmän tunnettu, mutta kuitenkin veneenrakennuksessakin käytetty.

Puuta siis voidaan taivuttaa ilman höyryä kunhan sen lämpötila nostetaan riittävän korkeaksi. Ei kuitenkaan liian korkeaksi, koska silloin puu palaa.

Kuten sanottu, tätä keinoa on ennenkin käytetty veneenrakennuksessa. Ainakin venetsialaiset gondolinrakentajat ja japanilaiset perinteisten puuveneiden tekijät taivuttavat rakennuspuunsa avotulella. Ja kaikkialla Skandinaviassa haapatukista koverrettuja haapioita on levitetty nuotion päällä.

Kotikäyttöön sovellettu kuumennustaivutusmenetelmä on niin siisti, että sitä voi harrastaa vaikka makuuhuoneessa.

Taivutuksen apuna voi käyttää raskasta huonekalua, esimerkiksi sänkyä. Tiukkaa taivutettava rima sängyn ja lattian väliin.

Kuumenna rimaa aiotun taivutuksen sisäkaarteesta lämpöpuhallinpistoolilla. Tässä käytettävä puhallin on tyypillinen halpa 1500 watin maalinpoistopuhallin.

Kerralla pystyy lämmittämään vain pätkän rimaa, parikymmentä senttiä. Liikuta puhallinta tasaisesti edestakaisin tarkkaillen koko ajan riman pinnan värin muutoksia - älä anna sen palaa.

Taivuta rimaa samanaikaisesti työntämällä sitä voimakkaasti ylöspäin.

Mutta varo! Puhaltimen ilma on todella kuumaa! Älä polta näppejäsi, älä polta huonekalujasi, älä polta kotiasi. Pidä sammutuskalusto saatavilla.

Kahden minuutin kuumennuksen jälkeen puu tuntuu antavan periksi. Jatka kuumennusta ja taivuta toivotulle kaarelle.

Siirry kuumentamaan seuraavaa parinkymmenen sentin pätkää.

Puun kostuttamisesta voi olla apua. Rima kostuu läpikotaisin kun sen pitää käärittynä märkään pyyhkeeseen yön yli. Kokemukseni mukaan taivutuskaaren pitäminen tasaisena on helpompaa kuivalla kuin kostealla puulla. Kosteaan puuhun tulee helposti jyrkempiä paikallisia mutkia. Mutta kannattaa kokeilla molempia tapoja.

Kosteana taivutetusta kaaresta ei tullut tasainen.

Taivutuksen valmistuttua pidä puu taivutusjännityksessä kunnes se jäähtyy ja pitää muotonsa.

Kaksi valmista taivutettua kaarta, kumpikin vain yhdeltä parinkymmenen sentin matkalta kuumennettuja. Jyrkempi kaari oli kosteaa, loivempi kuivaa puuta.

Kaarevuudet eivät ole suuria, mutta jatkettuna koko riman matkalle aivan riittäviä jollan parrasrimojen kaarevuudeksi.

Nopeaa, siistiä, työkalut halpoja ja helposti saatavilla. Mitä muuta voi toivoa?
Sivun alkuun.
Takaisin pääsivulle.