Pieni Aurayn ruuhi

Claud Worth kirjoitti 1912 The Royal Cruising Club Journalissa:

Aurayn kalastajien jollat kiinnostanevat pienten purjejahtien omistajille. Vakauden, kuormankantokyvyn, hiekkarannalle rantautumisen tai mudassa raahaamisen suhteen niitä olisi vaikea parantaa. Kuka tahansa harrastelijapuuseppä pystyisi rakentamaan sellaisen. Mittasin yhden jollan huolellisesti ja tein tarkat piirustukset. Merellä niitä hinataan. Seuraavana päivänä näimme tällaista ruuhta hinattavan navakassa tuulessa. Se näytti kiitävän vedenpintaa myöten kuin liukuvene. Pitkän keulan sanotaan parantavan hinattavuutta ja pitävän veneen kuivana tuulta vasten soudettaessa.

Auray on kaupunki Bretagnessa, Ranskassa. Phil Bolger esitti kirjassaan "Boats with an Open Mind" kolmimetrisen vaneriversion Worthin alkuperäisistä piirustuksista, ja "Small Boat Journal" julkaisi toisen version, myös kolmimetrisen, numerossa 25 kesäkuussa 1982.

Tässä samanlaisen veneen pieni versio, pienennetty puolestatoista vanerilevystä tehtäväksi.

Tämä Pikku-Auray on 2.3 m pitkä, 1.2 m leveä, ja täyttää aiemmassa kappaleessa esitetyt minimivenevaatimukseni. No, paitsi teräväkeulaisuusvaatimusta. Mutta onpahan keula muuten hassu. Laitaa myöten upotettuna kantavuus on noin 550 kg. 100 kg kuormalla varalaita on 25 cm, 250 kg kuormalla 15 cm.

Veneen voi rakentaa hyvin samantapaisesti kuin yksilevyisen Pikku-Aurayn.

Yhtä venettä varten vanerit voi leikata näin.

Ja kahden veneen osat saa kolmesta vanerilevystä tällä tavalla.

Yksittäisten rungonosien mitat ilmenevät näistä piirroksista.Tässäkin veneessä soutupenkin takalaita tulee pituussuunnassa merkin "A" alapuolelle.
Sivun alkuun.
Takaisin pääsivulle.